Най-голямото село в България – Айдемир, е и с най-много християнски църкви. В навечерието на Великден в квартал „Деленки“ на селото първа копка и полагане на първия камък ще бъде направен на новия православен храм „Св. Св. Константин и Елена“, съобщи кметът на Айдемир Денчо Георгиев.

Идеята за построяване на храма възникнала още през 2004 г., когато над 30 айдемирци се обединили около идеята, че в най-населения квартал трябва да има православно духовно средище. За председател на инициативния комитет бил избран местният свещеник отец Георги Попов, разказа Денчо Георгиев. По етапния ред били подадени документите, а проектът чака одобрението на Доростолската митрополия. Теренът от 540 кв. метра зад Дома за възрастни и хора с увреждания вече е изчистен и готов за строежа. Много хора от селото вече изявили желание да помагат, кой с каквото може – финансово, материално, или с безвъзмезден труд, заяви кметът.

Пръв дарение от 2150 лева направи бизнесменът д-р Тодор Тодоров. Средствата, предназначени за подаръци, били набрани по време на рождения ден му ден в неделя. Благодетелят е чест спомоществовател за построяване на черкви в Доростолската епархия, а и на храмове на други вероизповедания.

С построяването на новата черква духовните средища в селото ще станат общо шест, най-много в населено място в страната. Най-старият храм – 270-годишният „Покров на Пресвета Богородица“ се намира в квартал „Татарица“ и е строен от руски бежанци старообрядци през 1750 г.

Руска „следа“ има и в построяването на черквата „Света Троица“ в Айдемир. Черквата е тържествено осветена от митрополит Григорий на 11 юни 1834 г. в деня, когато тогава се е чествал празника на Света Троица – Петдесетница. Храмът е един от първите в цяла Добруджа. Преди него на същото място руски воини, участвали в Руско-турската война от 1828-1829 изграждат своя черква, която била вкопана в земята. И до днес в нея се пази църковна утвар – свещници и кръстове, сглобени от части на пушки и щикове. В двора на храма чешма е изградена от надгробни паметници за загинали и погребани там руски войници.

В близката до Айдемир местност „Кълнежа“ е единственият манастир в рамките на епархията – „Покров Богородичен“, който е от 90-те години. Още две християнски средища в селото дават надежда на жителите му – Евангелската петдесятна църква и Църквата на адвентистите от седмия ден.