Апелативен съд – Варна потвърди най-тежката мярка за неотклонение на обвиняем за държане с цел разпространение на наркотици в Силистра.
Разследването срещу Тони С. е започнало на 12 май. Пред жилищен блок в Силистра в условията на продължавано престъпление той държал с цел разпространение високорискови вещества. Извършеният наркотест е констатирал метамфетамин. В обитавано от Тони жилище били открити канабис, метамфетамин и везна. Обвиняемият признал за намерените у него кристални вещества, но отрекъл да са негови наркотиците в квартирата. 20-годишният мъж не е осъждан, но му е било наложено административно наказание за държане на марихуана.
Окръжен съд – Силистра на 23 юни е потвърдил първоначално взетата мярка “задържане под стража”. Недоловен от това определение, обвиняемият го обжалва пред Апелативен съд – Варна.

Пред втората инстанция днес адвокатът на Тони С. изтъкна в негова защита самопризнанията и оказваното съдействие. Продължаването на задържането му под стража, докато се изчакват становища на вещи лица, би било неоправдана репресия, смята процесуалният представител.
От Апелативната прокуратура посочиха изключителната обществена опасност на лицето. Срещу него е било водено разследване за идентично престъпление, но той не се е поправил. Това извежда опасност от извършване на ново престъпление и от укриване.

Съдебният състав счете, че искането за промяна на мярката за неотклонение е неоснователно. Разследвана е интензивна разпространителска деятелност на обществено място. Свидетелски показания и кореспонденция в мобилния телефон на обвиняемия разкриват личност с трайни престъпни навици и висока обществена опасност. Деянието е укоримо заради начина на извършване, липсата на задръжки и на съобразяване с правилата. Предходната съдимост очертава задълбочаване на престъпните нагласи, а всичко това обосновава реална опасност от извършване на престъпление. Наличието на постоянен адрес не елиминира риска от укриване.

С тези аргументи въззивният състав потвърди определението на Окръжния съд в Силистра, с което е отказана по-лека мярка за неотклонение на обвиняемия. Апелативната инстанция обаче отмени двумесечната забрана за депозиране на ново искане за изменение на мярката.

Определението на Апелативен съд – Варна, потвърждаващо най-тежката мярка за процесуална принуда спрямо обвиняемия за държане с цел разпространение на наркотични вещества Тони С., е окончателно.