По повод 170-годишнината от рождението на патриарха на българската литература Иван Вазов археологът в Регионалния исторически музей Калоян Димов направи ценни дарения на Регионалната библиотека.

Сбирката на културната институция се обогати с издадената през 1920 г. книга „Иван Вазовъ. Животъ, произведения и възгледи” от Юрдан Трифонов. Авторът е изтъкнат български историк, литературовед, езиковед и фолклорист, почетен доктор на СУ „Св. Климент Охридски”. Книгата е ценна, освен със съдържанието си и с факта, че е издадена в период, който се отличава с голям брой издавани книги в малък тираж и с хубава хартия.

Калоян Димов подари на библиотеката и списание „Денница” от май 1890 г. То е месечно литературно списание, създадено и редактирано от Иван Вазов.

Още с излизането на първите броеве списанието спечелва голям брой читатели, защото отразява не само културния живот, но и политически въпроси и естетически възгледи. То отразява демократичното отношение към живота и литературата, и гражданската позиция на Вазов. Въпреки че е излизало само две години, Вазовото списание оставя следа в историята на българския периодичен печат с културно подбраното си, българско съдържание.

Младият историк, които подари ценните издания се чувства пряко свързан с периодичните издания в България и тяхната история. От 2016 г., когато е създадено научното списание за нумизматика „Реверс”, той е негов главен редактор. Директорът на библиотеката Светла Ангелова благодари на Калоян Димов за това, че с щедрия си дарителски жест прави ценните издания притежание на Регионалната библиотека.