Разработено е приложението A1 Guard, което предупреждава за потенциални телефонни измами, съобщават от ОДМВР Силистра. МВР е партньор на кампанията на А1 срещу телефонните измамници.

Приложението е разработено в отговор на очакванията, че телефонни измамници биха могли да използват страховете на хората от коронавируса. То е достъпно за абонатите на всички мобилни оператори у нас, както и за ползвателите на фиксирани телефони от А1.

Приложението може да се инсталира на смартфона на един управляващ номер, който да менажира повикванията на до пет защитени номера, считани за потенциални жертви, които могат да приемат свободно входящи обаждания от ограничения брой номера. Управляващият номер може да ползва смартфон с операционна система Android или iOS. Изискването за защитените номера е да разполагат с Android устройство, а в случай че ползват стационарен телефон на А1, iOS устройство или такова без операционна система, то те могат да използват функциите на приложението чрез предварителна инсталация на безплатен номер 1441.