В село Черногор се проведе кулинарен конкурс „Баници и баклави“ – традиционни ястия за местното население.

Баницата е символ на домашния уют и семейното събиране на трапезата. Тя е нещо повече от ястие, тя е традиция, короната на българската национална кухня, убедени са организаторите. А баклавата е символ на богатство и празничност още от древността, чак до началото на 20-ти век си остава луксозен десерт. И до днес казват: „Не съм толкова богат, че да ям всеки ден баклава“.

В състезанието се включиха 16 дами и един мъж – кметът на селото Йозджан Юмеров. Той изненада всички със своите кулинарни умения и участва наравно с дамите, и то в двата раздела „Баници“ и „Баклави“. Организатор на проявата бе читалище „Янко Забунов – 1957“.

Освен традиционна баница със сирене на трапезата на журито се представиха и баница с месо, вита баница, тиквеник, баница с картофи и сирене. А баклавите изненадаха със своята красива подреденост, в най-невероятни форми и плисета. Всеки успя да опита от сладките изкушения и се увери, че те, освен че бяха до една различни на вкус, нямаха нищо общо с баниците и баклавите, предлагани в сладкарниците и магазините.

Първа награда за външен вид и вкусови качества получиха баницата на Марийка Иванова и турската баклава, приготвена от Гюлназ Сали. Дадени бяха и две поощрителни награди на Атче Селимова и Нермин Акиф. Призьорите бяха наградени от секретаря на читалището Марияна Нацова, но и за всички останали участници имаше грамоти за участие и малък подарък за спомен от апетитния конкурс.