56-годишният Иво Колев от Русе пръв сред 7 смелчаци стигна и спаси Богоявленския кръст от водите на Дунав край Силистра. Безработният учител по физкултура пожела на всички силистренци здраве и успехи през годината. 18 пъти вече Иво е участвал в ритуалите на Йордановден, но в морето и в други реки в страната. Късметът го споходи при първото му участие в Силистра. Тук той има роднини и приятели, сподели щастливият спасител на кръста.

Ритуалите на големия празник Богоявление в Силистра за малко да бъдат осуетени от общинската администрация, предвид пандемията. Доростолският митрополит Яков, обаче отклони идеята за забрана на хвърлянето на кръста. “Дори да ни арестуват, ако трябва да ни глобят, но няма да отстъпим. Да дадат писмо, че забраняват един от най-големите Господски празници”, бил коментарът на Доростолския митрополит. Поради тази причина от общинската администрация отказаха да участват в празника.

След Светата архиерейска литургия и Великия Богоявленски водосвет в църквата “Св. Св. апостоли Петър и Павел” шествието, за пръв път от възстановяването му преди 30 години, премина по силистренските улици без да е предвождано от Градския духов оркестър. Полицейското присъствие бе масово, като органите на реда предупреждаваха гражданите да носят предпазни маски.