Само добруджанските области Силистра, Добрич и Варна, и столицата София засега не могат да се похвалят с нови губернатори.

И ако за държавната и морската столици трудният избор е донякъде оправдан, заради стратегическото им значение за републиката и свързаните с това икономически интереси, то за „земеделските“ области подобно отношение на централната власт, макар и временна, може да се стори и обидно. Така в Силистра коментират липсата на „чисто“ нов областен управител местни познавачи на политическите страсти. Реваншистките настроения, породени от краткия, но емоционален живот на 45-тото Народно събрание успяха да стигнат и до „най-северния север“ и опозиционните политически сили, които досега бяха в латентно състояние, видяха своя шанс.

Дни преди правителственото заседание от сряда в града се пусна слух, че новият областен управител ще е бившият кмет на община Ситово, издигнат от БСП Николай Неделчев. През последните години, обаче той бил „пристанал“ на партията на Мая Манолова, твърдяха все същите познавачи, така че рокадата би била донякъде логична. В сряда, обаче правителството реши само да освободи от длъжността му досегашния областен управител Ивелин Статев. На негово място временно сяда заместникът му Илиян Великов. И двамата са бивши полицаи, Статев – бивш началник на полицията, Великов – бивш началник на сектор „Борба с организираната престъпност“. Той едва ли ще оправдае надеждите за „силистренска“ ревизия на досегашната власт. Защото в Крайдунавска Добруджа единствената власт е тази на парите и на хората, които ги имат в изобилие. А именно те, дали са в Силистра, или в чужбина, определят дневния ред на политическите сили на местно ниво.