Благодатен огън от Йерусалим, съхраняван пет години в силистренския катедрален храм „Св. Св. апостоли Петър и Павел“ ще бъде раздаден на миряните, които посетят в нощта на Възкресението Христово тържествената служба, съобщи протосингелът на Доростолската митрополия отец Добри Чаков. Свещеното пламъче не е изгасвало през тези години, ревностно пазено и обгрижвано от монахинята Ненка.

През цялата Страстна седмица в православния храм се извършват традиционните за Великденските празници ритуали, отслужвани от местното духовенство.

В 7,00 ч. утре – Разпети петък, в катедралния храм „Св. Св. апостоли Петър и Павел“ започват Царските часове, като се припомнят и съпреживяват Христовите страдания, смъртта и погребението му. След тях започва Вечернята с изнасяне на плащеницата Господня, с която е бил завит след свалянето от кръста. От 17,00 ч. същия ден е самото опело Христово.

На Велика събота службата започва в 8,00 ч. с Вечерня с Василиева литургия, а от 23,00 ч. ще се извърши Пасхалната полунощница. В полунощ ще се раздаде Благодатният огън, храмът се обикаля и се отслужва Светата литургия за Възкресение Христово.

Община Силистра и настоятелството на православния храм са достигнали до съгласие тържествените служби да бъдат излъчвани онлайн, заяви отец Чаков. „Каквото трябва ще направим, спазваме всички наредби и закони. Храмът се почиства и дезинфекцира редовно, за да няма съмнение в действията ни. Благодарни сме, че Българската православна църква не бе принудена да затвори храмовете си, както бе наложено на съседните ни православни братя“, заяви отец Чаков. Той допълни, че там, където е Божията благодат, никой не може да се зарази. „Където е Христос, не може да има зараза.“