От утре силистренци и гостите на града могат да се насладят в Художествената галерия на красивите платна на един от класиците в българската живопис – Александър Петров – Лавандулата /1916-1983/.

Александър Петров е знаков художник на 60-те години, майстор на колорита и певец на селския труд и българската природа, прочут с картините си на тема розобер и бране на лавандула, поради което възниква и прякорът му. През цялото си творчество той работи върху осмислянето и синтеза между българската пластична култура и западно-европейското изкуство, с което се нарежда сред новаторите в българската живопис. Творбите му се отличават с интензивен колорит и подчертана декоративност.

Вдъхновен от Розовата долина, създава един от големите си цикли – „Розобер“. Основни теми в неговото творчество са трудът, любовта, майчинството и морето. В изложбата са включени 51 творби от основните цикли в творчеството на Александър Петров. Те са собственост на семейството на художника.

След събитията през септември 1944 заминава за фронта като военен художник доброволец. Създава голям брой рисунки за фронтовите и централните вестници. През 1948 картината му “Десант през Драва” е включена в българската експозиция на Венецианското биенале. От многократните си пътувания до Париж художникът донася множество рисунки, скици, акварели.

Негови творби са притежание на Националната художествена галерия, Софийска градска художествена галерия, градските галерии в Бургас, Пловдив, Казанлък, Ямбол, Стара Загора, Шумен, Сливен, Плевен, Кърджали, Хасково, Перник, Пазарджик, Русе, Варна и Габрово, а също и в много държавни и частни сбирки в чужбина.

Три негови платна притежава и Художествената галерия в Силистра, две от които са в постоянната експозиция.

Поради превенцията на коронавируса официално откриване на изложбата няма да има. Експозицията ще гостува в Силистра до средата на юни.