Множество сигнали на граждани са постъпили през почивните дни в дежурната част на силистренската полиция за атаки на телефонни измамници, съобщава пресцентърът й. В повечето случаи хората не са се поддали, но на 5 септември 71-годишна силистренка се разделила с 900 лв., след като повярвала на мним полицай, търсещ съдействието ѝ за залавяне на измамници. Само преди дни други две възрастни жени станали жертви на измами и доброволно предали на непознати близо 3000 лв. и две златни халки.

Областната дирекция на полицията отново напомня, че жертви на този вид престъпление стават предимно хора от третата възраст. Затова е от изключителна важност да им бъде разяснена съществуващата опасност и да бъдат предупредени в никакъв случай да не се доверяват на непознати и да не им предоставят пари и ценности. Нека преди да предприемат каквото и да било, първо да се посъветват с близките си или да потърсят съдействие от полицията.

Сценариите на измамниците могат да бъдат различни, но общото между тях е искането на пари и ценности. Апелът към гражданите е в никакъв случай да не доверяват на хора, които не познават, независимо какво им казват и за какви се представят. Не съществува практика полицията да иска пари от гражданите за изпълнение на служебните си задачи.

В случай на съмнително обаждане или опит за телефонна измама, незабавно подайте сигнал на тел.112 или се свържете с дежурния в ОДМВР-Силистра на тел. (086) 886 323.