52 жители на Крайдунавска Добруджа са били ухапани от кърлежи от началото на годината до средата на юни, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. Почти толкова – 51 са били ухапани и за същия период миналата година.

След обработка на пациенти за сваляне на впит кърлеж, бързите известия се изпращат от филиалите на Бърза помощ. Честотата на ухапвания е най-голяма през пролетните и през летните месеци, тъй като са налице благоприятни условия за развитие на кърлежите: висока температура и влажност на въздуха, богата тревна и храстовидна растителност, съответно наличие на множество гостоприемници в природата за кръвосмучене, в т.ч. домашни животни и хора.

Най-разпространени в пределите на страната и област Силистра са лаймската болест и марсилската треска. За 2020 г. в Силистренско са регистрирани по 2 случая на лаймска болест и на марсилска треска. На този етап за 2021 г. не са съобщени случаи на заразени с тези болести хора.

На този етап за изследване в централна лаборатория са изпратени общо 55 кърлежи, снети от пациенти. От извършеното видово определяне на първите 28 от тях, биолозите са установили 11 екземпляра от вида Ixodes ricinus и по 1 от видовете Hyalomma marginatus и Dermacentor marginatus.

Важна превантивна марка е поддържане на парковете и зелените междублокови пространства ниско окосени, храстите трябва да са подрязани, а при необходимост – обработени с химични препарати за деакаризация на терена. Най-правилно е също стриктното спазване на зоните за разходка на домашни любимци.

Лапидариумът на Археологическия музей в Силистра вече се е превърнал в терариум, алармират силистренци. Мястото, където се съхранява каменната и мраморната история на града е обрасло в растителна джунгла, добър развъдник на земноводни, комари и кърлежи.