Петнадесет кукерски дружини участват в провеждания за петнадесети пореден път Национален фестивал на кукерите в село Калипетрово.

Заради усложнената обстановка фестивалът се провежда онлайн, съобщиха организаторите на проявата – община Силистра, кметството в с. Калипетрово и читалище “Пробуда – 1940” в селото. На фестивала онлайн гостуват и две групи кукери от български общности на Румъния и Молдова.

Фестивалът има за цел издирване, съхранение и популяризиране на кукерските обичаи. Резултатите ще бъдат обявени на 31 март. На всички участници ще бъдат връчени дипломи, а на победителите ще бъдат изпратени награди.

Историци посочват като пръв писмен източник, който е свидетелство за обичай с маскирани хора на територията на българските земи, житието на християнина-мъченик Св. Дасий Доростолски, живял в Доростол /Силистра/. Описанието се отнася за Силистренския край.

Не във виртуалното пространство, а наживо на Сирни Заговезни, всички жители и гости на с. Калипетрово бяха свидетели на дефилето на Кукерска дружина „Гребенци”. Тя наброяваше 27 участника, като най-малкият – Даниел Анатолиев бе на 7 години.

Кукерската дружина в Калипетрово датира още от края на 18-ти век. От годината, в която е основано читалището, тя е жанр от неговата художествена самодейност.