Някак знаково на празника на славянската писменост и култура се възроди и културния живот в Силистра. След месеци на страх и социална изолация, добруджанци отново имаха щастието да присъстват на концерт на Градския духов оркестър. След дългите дни на извънредно положение, музиката стопли сърцата на мнозина и ги накара да забравят за мрачната статистика на вируса.

Малцина от нашите съграждани обаче знаят при какви условия репетират музикантите. Вече повече от десетилетие те обитават порутена постройка в центъра на града. Сградата е в окаяно състояние. От покрива капе вода, мазилката по стените е напукана, а от прогнилата дървена дограма подухва. Все условия, които пречат на творческия процес.

Лошото състояние на сградата стана причина през зимата на 2011 г. в нея да проникнат крадци и да отмъкнат част от инструментите на оркестъра. А за нови такива пари за не са отпускани. Инструментите, с които работи оркестъра са закупувани през 60-те години на миналия век.

Въпреки това, общината отказва да отдели средства дори за козметичен ремонт. Нешо повече, през последните десетина години управляващите на два пъти опитаха да закрият структурата, намалявайки работното време на музикантите, с мотивите, че разходите за заплати са големи, а приходи няма. Местните ръководители очевидно забравяха, че това не е комерсиален състав, а една от емблемите на града ни.

Стигна се до там кметът да сравнява работата на музикантите с тази на администрацията, обяснявайки, че едни работели повече, а други по-малко. След силен обществен натиск, до закриване на оркестъра не се стигна, но числеността му бе намалена до едва 12 музиканти, което налага всяко произведение да се аранжира наново, за да може да прозвучи добре с наличните инструменти.

В дългата си история оркестърът помни и по-добри времена на уважение и респект от страна на от граждани и институции. Той е основан през 1963 година след закриването на военния духов оркестър при Висшето военно-свързочно училище в Силистра. Основател и пръв дългогодишен диригент на оркестъра е Петър Карагеоргиев, но през годините диригентската палка е била в ръцете и на други диригенти, оставили трайни следи в историята на оркестъра. В момента ръководител на формацията е музикантът Йордан Георгиев.

Въпреки трудностите и притесненията за собственото си бъдеще, музикантите и днес  успяват да удовлетворяват естетическите изисквания на различната по възраст и предпочитания публика. Духовият оркестър продължава да бъде част от традициите на Силистра. Репертоарът му включва, традиционни маршове, филмова музика, български фолклор, балканска музика, рок, стари градски песни и класически изпълнения.

Градският духов оркестър ежегодно участва в национални и европейски фестивали на духовата музика. Награждаван е за своята дейност с грамоти от Съюза на музикалните дейци в България и от Съюза на българските композитори.