Кабинет за занимания с роботи беше официално открит на 05.06.2020г., в ПМГ „Св. Климент Охридски“, гр. Силистра.
Чрез Училищното настоятелство, в лицето на председателя – Данчо Димитров, Гимназията кандидатства с проект „Информатиката в роботиката – път към създаване на изкуствен интелект“ и спечели финансиране на стойност 7500 лева за оборудване на кабинет по Роботика. В него ще се стимулира още повече интересът на учениците към науката и технологиите чрез занимания с роботи – хуманоиди и LEGO роботи.
Проектът се осъществява благодарение на най-голямата социално отговорна инициатива на Лидл България „Ти и Lidl за по-добър живот“ в партньорство с Фондация „Работилница за граждански инициативи“ и Български дарителски форум.
На откриването г-жа Анелия Невска, директор на ПМГ „Св. Климент Охридски“, сподели: „Подобни инициативи ни помагат да поддържаме високо ниво на обучение и да подобряваме материалната база в гимназията“.
Всички участници в проекта са обединени около една единствена цел – да стимулират учениците да прекарват колкото се може повече време в училище, да им е приятно тук и да развиват все повече своите умения.
На откриването присъстваха г-н Данчо Димитров – председател на Училищното настоятелство към ПМГ „Св. Климент Охридски“, г-жа Цветана Цанова – председател на Обществения съвет към ПМГ „Св. Кл. Охридски”, учениците, които членуват в Клуб по роботика в ПМГ, както и заинтересованите ученици, учители и родители.
Част от учениците, записани в Клуб по роботика, специално конструираха и демонстрираха робота с Lego Mindstorms EV3. Те са: Траян Тодоров, Петър Петров, Мартин Господинов. Петокласниците Димитър Йорданов и Йордан Константинов показаха интересна демонстрация с хуманоида Alpha 1. Николай Георгиев и Мартин Чернев от 8. клас демонстрираха изцяло създаден от тях проект с хуманоида NAO 6.