Силистренските рибари негодуват от удължаването на срока за забрана на улова на дунавската скумрия /карагьоза/, съобщиха техни представители.

„Поради възникнала необходимост за опазване на популациите на пролетно-лятно размножаващите си риби в река Дунав увеличавам крайния срок на забраната за стопански риболов в река Дунав на видовете бяла риба, щука, распер и карагьоз /дунавска скумрия/ до 31.05.2020 г. включително“, пише в заповедта си министърът на земеделието и храните Десислава Танева.

Във време на икономически спад във всички отрасли, забраната за още 15 дни ще се отрази пагубно на около 300 семейства, които разчитат на този поминък, категорични са рибарите. Само от двете стоянки в Силистра е събрана подписка от 40 души, част от хората, упражняващи стопански риболов в силистренската акватория на Дунав.

„Да не би в реката откъм Румъния карагьозът вече да си е хвърлил хайвера, недоумяват рибарите. Там утре пускат риболова му, а забраната бе само около седмица. Нали сме в Обединена Европа, защо правилата са различни“, питат риторично мъжете.

Затова силистренските рибари са в протестна готовност, ако не бъде чут гласът им. Подписката ще бъде изпратена до Изпълнителната агенция „Рибарство и аквакултури“ и Министерството на земеделието и храните.