В навечерието на Международния празник на жената 8 март в читалище „Янко Забунов – 1957“ в село Черногор една изложба грейна с изящни ръкоделия, представени от 10 дами. Те отвориха сандъци и скринове, за да покажат своята лична усърдност или съкровища, пазени с години, дело на техните майки или баби.

Плетени терлици, карета, покривки стил мильо и филе, бродирани и диамантени гоблени – една приказка от плетива, дантела и бродерия, част от личните ръкоделия или приготвени за чеизи на младоженки. С развитието на индустрията и технологиите в днешно време магазините са отрупани с машинни плетива, въпреки това ръчно изработените терлици и милета носят особена топлота и домашен уют.

Освен майсторството, което показаха жените, част от изложбата бе посветена и на ръкоделието от „скрина на баба“. Грейнаха с невъобразимо ярки цветове пошити кърпи и учкури със скрити послания и предавани от поколения символи. Цялата изложба е израз на женската сръчност и любов към красивото, която вдъхновява и очарова със своя колорит и изящество. Ръчно изработените изделия са разкош и не е задължително всеки да ги притежава, но за удоволствието, което създадоха, читалището благодари на участниците в пресъздаването на тази красота – Фатме Азис, Радка Енчева, Зюхал Чолак, Мария Иванова, Ашиме Кемалова, Атче Мехмед, Незидан Чолак, Нермин Акиф, Асие Абил и Сабрия Ахмед.