Неформалната организация „Рицари на доброто” в Силистра на 24 май ще отбележи своята 10-годишнина. Време твърде малко, за да се впише в историята и напълно достатъчно, за да познават дейността й далеч зад пределите на общината и на страната.

За тези 10 години работата в помощ на полусираците и сираците – ученици и студенти е водещото начало за десетките „рицари”, които са влизали и излизали в организацията, за да направят добро. Те са били, както от Силистра, така и от страната – Варна, София, Ямбол, Пловдив, Плевен, Добрич, Русе, а и от света – Италия, Гърция, Турция, Англия, Германия, Америка…

Най-новият „рицар“ е от Лом – това е генерал Георги Петров, изключително популярна в другия край на България личност, носител на множество награди, на Златна значка ”Кольо Фичето”, на „Народен орден на труда”, ”Златно перо” на Съюза на българските журналисти, носител е и на званието ”Журналист – адютант на истината”, присъдено от Международната академия по журналистика ”Европрес”.

Георги Петров е зам.-главен редактор и журналист на вестник „Слово плюс”, а страстта му на колекционер е реализирана в седем изложби досега на уникални образци на медална скулптура. Широкоскроен човек, творец, колекционер, нумизмат, генерал Петров е познат с неизтощимата си енергия да върши добро и да подпомага развитието на хора в неравностойно положение.

Тази негова черта бе проявена и в спонтанното благородство към силистренски полусирак, комуто генерал Петров подари своята пенсия, за да преодолее проблемното ни време и направи това много преди даренията да се превърнат в необходимост за оцеляването ни в извънредното положение. Това е основанието той да бъде отличен с грамота на „Рицарите” и да бъде приет в организацията под номер 150!

Генерал Георги Петров е човек, който не щади нито времето, нито усилията си да помага на можещите и талантливи хора от България. За тази негова отдаденост на доброто легендата на българската художествена гимнастика Мария Гигова му дарява уникалния си първи златен медал от световно първенство! Златен медал за доброта и човешка отговорност към хората още не е измислен, но златните думи на благодарност не бива да се скъпят!

Генерал Георги Петров позлатява с щедростта на сърцето си и бронята, която от Адютант на истината го превръща в Рицар на доброто! Силистра благодари на Човека, който напоследък е избрал река Дунав – макар и на другия край на България, за свой дом… Още нещо, което го доближава до Силистра, а трудните времена показват кой е достоен и кой не, за да я има България! Поклон, г-н Генерал!

Лилия Маркова, „Рицари на доброто” Силистра