С извънредна докладна записка, внесена извън законовия срок от д-р Мария Димитрова, на днешното си заседание Общински съвет – Силистра взе решение да позволи на фирма „Синева“ да изтегли кредит от 400 000 лв. за закупуване на нови машини. Кредитът е обезпечен със 17 декара общински терен в регулация.

Предложението предизвика остра реакция от страната на опозицията. Златко Куртев от „Демократична България“ за пореден път разкритикува практиката да се внасят ключови докладни часове преди сесията. Той постави и въпроса дали дружество, което на загуба в последните години, ще може да върне кредита и ако не, дали банката няма да получи на безценица апетитния терен. Как ще бъде избрана банката и може ли да е се окаже, че тя е „близка“ до застрахователното дружество, което застрахова общинско имущество без обществена поръчка? При какви параметри ще се сключи кредита? Защо е нужно да се ипотекира общински терен след като може машините да се заложат?

На поставените въпроси отговор се опита да даде председателят на Общинския съвет, д-р Мария Димитрова.

Тя обясни, че техниката на „Синева“ е доста остаряла и амортизирана, а от скоро дружеството обслужва и селата и обемът от работа се е увеличил. По тази причина  е необходимо да закупи 2 сметосъбирача и 2 фадроми. „За това предприехме тази стъпка, да им дадем възможност да си изтеглят кредит и да си купят техника, иначе лятото всички нас ще ни атакуват“, каза д-р Димитрова.

От думите й не стана ясно защо внася предложението си в последния момент. Отговор не получиха и останалите въпроси.  На практика съветниците бяха поставени пред ситуация да гласуват на доверие, без да са анализирали необходимите документи и отчети и без да са обсъдили докладната на комисии.

Предложението на опозицията, докладната да бъде гласувана на извънредна сесия веднага след празниците не бе прието.

При гласуването предложението на д-р Димитрова изобщо да влезе в дневния ред, бе прието с гласовете на съветниците от ГЕРБ и присъдружните им ДПС, АБВ, Движение 21 и СДП.

Необяснима остана прибързаността, с която мнозинството прокара това решение. Това действие буди съмнения и подозрения, относно управлението и изразходването на публичен ресурс от общинско предприятие.

В последният момент се предложи докладната да включи и лизинг като финансиране на сделката, както и да бъде създадена комисия от общински съветници, която да проследи целесъобразността на кредита и неговите параметри. В тази комисия е включен общинския съветник Стефан Железов от Демократична България, който е експерт в областта.