В истинско бойно поле се превърна красивата местност край великотърновското с. Беляковец за снимките на нов, супермодерен исторически филм. Продукцията “Тутракан 1916” пресъздава една от най-епичните битки по време на Първата световна война – Тутраканската епопея, и се заснема по съвместен проект на Историческия музей в Тутракан Музея на Долния Дунав в гр. Кълъраш, Румъния. Само за няколко дни поляните край живописното село се превърнаха в арена на баталните сцени, в които смелите български войни превземат Форт 7 от крепостта и принуждават румънските войски да се предадат.

Актьори, 12 каскадьори и над 100 курсанти от Националния военен университет “Васил Левски” във Велико Търново се превърнаха в истински герои от 1916 г. След петдневни репетиции, в събота и неделя бе същинското заснемане на филма.

Специално за продукцията от висшето военно училище предоставиха за войните легендарните пушки „Манлихер М95“, образец 1895 г., с които нашите деди са участвали във войните за национално освобождение и подготвиха цялата логистика на бойното поле, което е много близко като изглед до реалното място, където през 1916 г. се е водила битката. Теренът бе оборудван с бодлива тел, окопи, вълчи ями, а на снимачната площадка присъства и копие на оригиналното куполно оръдие от 1916 г.

Десетминутният филм, който се очаква още от ноември да бъде показван в Историческия музей в Тутракан, е част от проекта “Тутракан-Кълъраш – иновативен културен мост за устойчиво регионално развитие”. Координатор на проекта е Джена Славова, а режисьор на “Тутракан 1916” е Нино Андреев. Той специално благодари за съдействието на Военния университет и полк. Евгени Пенчев, зам.-началник на висшето учебно заведение.

С нелеката задача да заснеме отвътре бойните действия се е заел екипът на „BM Vision“ и операторът Боян Милушев. За първи път у нас историческа лента се снима със супермодерна технология с 360-градусово заснемане и VR технология, която ще позволи на зрителите, снабдени със специални каски и очила, да влязат в ролята на войници и да станат преки участници в баталните сцени.

Така посетителите на Историческия музей в Тутракан, които ще гледат филма, ще могат не просто да бъдат пасивни наблюдатели, но и да станат реални участници в легендарните исторически събития с помощта на последно поколение сетове за виртуална реалност, които позволяват 3D и акустично възприемане. “Имаме експозиция “Тутраканска епопея” в Историческия музей и искаме да я обновим и да я направим по-близка до съвременните поколения, за да ги приобщим към миналото, да създадем интерес и емоционална обвързаност на младите хора с онова, за което са дали живота си нашите предци. Идеята е този филм, който ще е направен със средствата на виртуалната реалност, да възпроизведе част от битката, а тази битка е важна, защото победата при Тутракан поставя началото на освобождението на цяла Южна Добруджа. Този филм е един модерен музеен експонат, който ще разкаже наживо за героизма на нашите деди и вярвам, че ще се превърне в истинска атракция за туристите”, каза директорът на Историческия музей в Тутракан Петър Бойчев.