Тази година през септември се очаква средните месечни температури да бъдат над нормата, която за Добруджа е между 18 и 21 градуса. Най-високите температури през първия есенен месец ще бъдат между 30 и 35 градуса, а най-ниските – между 5 и 10.

Месечната сума на валежите в източните райони ще бъде под нормата, която е между 30 и 50 л/кв. м.

В началото на месеца ще се задържи слънчево и по-топло от обичайното. Около средата на първото десетдневие от северозапад ще прониква хладен въздух, температурите ще се понижат, но ще останат над нормата. В източните райони вероятността за валежи е по-малка. През последните дни от десетдневието ще преобладава слънчево време, не са изключени изолирани краткотрайни валежи, главно в следобедните часове.

Второто десетдневие от септември ще започне със сравнително спокойно време, температурите ще останат по-високи от обичайните за периода. Към 16-17 септември ще има по-значителни увеличения на облачността. Температурите относително ще се понижат.

През третото десетдневие температурите бавно ще се понижават, но ще останат над нормата. През повечето дни от периода ще е относително сухо и спокойно. Вероятност за преминаване на атмосферни смущения с валежи има в началото, около средата и през последните дни от периода.

Абсолютният температурен рекорд за месеца в Силистра е отчетен на 9 септември 1946 г. – 38 градуса, а най-студено е било на 30 септември 1941 г. – минус 2 градуса. През първия есенен месец на 1909 г. в Силистра е измерен валеж от 129 литра на кв. м., а през 1913 г. проливни дъждове потапят цяла Североизточна България. През 1950 г. е било горещо и сухо с измерени максимални температури между 32 и 37 градуса.

Тази година на 22 септември в 16 ч. и 31 мин. настъпва есенното равноденствие и започва астрономическата есен.