Неонатологичното отделение в Силистра получи като дарение а швейцарска лампа за фототерапия на новородени. Лампата е многофункционална и е първата от този тип в страната. Тя е дарение от граждани и е на стойност на 11 хиляди лева, средства, които лечебното заведение трудно може да отдели.
Новата апаратура е най-ефективното средство лечение на неонатална жълтеница. Това оказва се е сред най-честите причини новородените да бъдат задържани по-дълго в отделението.

Неонатологичното отделение в Силистра получи като дарение многофункционална швейцарска лампа за фототерапия на новородени.Лампата е многофункционална и е първата от този тип в страната. Стойността й е 11 хиляди лева – , средства, които лечебното заведение трудно може да отдели.

д-р Даниела Костадинова – директор на МБАЛ Силистра: Не сме имали досега такава, тя е съвременна, на изключително реномирана фирма, с много добри качества.

д-р Румяна Манева – завеждащ Неонатологичното отделение в МБАЛ Силистра: Лампа, която идва в България за първи път. Многофункционална е защото има много възможности за различна сила на фототерапията, така че деца на които предстои обменно кръвопреливане, което е изключително сериозна манипулация за новородените деца, да можем така да прецизираме нещата, че да не се допуска това обменно кръвопреливане.

Освен, че спестява на най-малките пациенти многократните убождания и болката при вземането на кръв, лампата ще се използва и за лечение на жълтеница. Това оказва се е сред най-честите причини новородените да бъдат задържани по-дълго в отделението.

д-р Румяна Манева – завеждащ Неонатологичното отделение в МБАЛ Силистра: Самите бременности протичат по патологично. Много лекарства преминават през майките, а това неминуемо се отразява върху децата и техния черен дроб. Така, че може да се каже, че 30% от новородените деца и 100% от недоносените имат нужда от фототерапия.

Според лекарите дарението идва точно навреме.

д-р Румяна Манева – завеждащ Неонатологичното отделение в МБАЛ Силистра: Имахме една голяма фото камера, която вече е на повече от 15 години, която почти вече изтичат нейните часове на работа.

В Силистренската болница годишно се раждат над 500 бебета. Между 10 и 15 процента от тях са недоносени

Източник: TV+