Днес няколко български граждани се опитаха да стъпят на българска земя. Изконно българска земя, която трябва да е свободна за достъп от всички българи, защото е публична държавна собственост. Това са гражданите Христо Иванов, Димитър Найденов и Иво Мирчев.  Те не вършат нищо нередно, нищо укоримо, нищо неправилно, нищо незаконно. Просто искаха да стъпят на земята, която им принадлежи като българи. Но тези български граждани бяха посрещнати от гардове, бяха блъскани в морето, бяха предупреждавани да напуснат, бяха пъдени от незнайни люде с неясна служба, с неясна мотивация. И всичко това беше заснето на живо и разпространено в социалните мрежи с хиляди гледания и споделяния. Няколко часа по-късно това събитие влезе и в националните медии. Как български граждани биват отблъсквани от правото си да бъдат на българска земя.

Интересното е обаче, кой пречи на българските граждани? Кой бута обратно в морето тези, които имат право да бъдат там? И още по-интересно – Защо?

Става въпрос за следната случка. Гореописаните граждани се опитват да акостират с лодка на български бряг, който е публична държавна собственост, но се намира в близост до много интересен архитектурен комплекс, частна собственост на почетния лидер на ДПС – Ахмед Доган. Така нареченият луксозен обект- “Летен Сарай” във вилната зона “Росенец” край Бургас. Гражданите бяха посрещнати подобаващо от анонимни мускулести момчета – с блъскане, избутване, проклятия, сочения с пръст. Кои са тези гардове, които пречат на български граждани да бъдат на българска земя?  Явно никой не знае, макар лицата им да са ясно разпознаваеми по снимки в медии – гардове на НСО. А самата Национална Служба за Охрана официално отказа на медиите да предостави информация дали “догановите ангели-хранители” са техни служители, защото  НСО – ” отказва да бъде въвличана в политически акции”.  А пристигналите на мястото на “инцидента” полицейски служители услужливо отказаха да прекратят анонимността на анонимните гардове. Няма идентификация, само гузно сведени глави- и от двете страни, които по всичко личи че са на една страна. На страната на мафията срещу гражданите.

Разбира се, това е просто някакъв малък инцидент, от който едва ли нещо ще последва. Някои хора са решили да бъдат българи и да отстояват правата си. А други са се поклонили, трети са вдигнали  ръце, изплашени може би, или просто не ги касае. Засега. На тези другите можем да кажем, че един ден анонимните ще чукнат на вратите на местообитанията. И със същата арогантност ще кажат – “това вече не е твое, наше е”.  И гък няма да се чуе.

Б. Симеонов