Преди дни се навършиха 90 години от рождението на забележителния хоров диригент, композитор и педагог, силистренецът Ивелин Димитров. Най-голямата му заслуга като диригент е, че създаде един великолепен дамски хор – камерната капела „Полифония“, която и днес е един от най-ярките примери за постиженията на българското хоровото пеене. Концертите на този хор са празници на чистото хорово музициране, красотата и изяществото.

Ивелин Димитров е роден през 1931 г. в Силистра, в семейство на музиканти. Завършва Музикалната академия през 1952 г. като ученик по композиция на Марин Големинов. След това работи дълги години като преподавател по солфеж в прочутия детски хор “Бодра смяна“ – подготвя стотици деца не само да познават нотите, но и да обичат музиката, да я опознаят. През 1968 г. с бивши, вече пораснали хористки на „Бодра смяна“, Ивелин Димитров създава Камерната капела при Профсъюзния дом на културата “Пеньо Пенев“ – Гара Искър, днес позната като „Полифония“.

Ивелин Димитров е изключителна личност – мъдър, задълбочен, изключителен професионалист, който не допуска компромиси в работата си като диригент и композитор. Умира внезапно на 27 септември 2008 г. по време на турне с хора в Италия.

През 2018 г. в Силистра се проведе среща с радиожурналистката Божана Димитрова по повод премиерата на книгата „Ивелин Димитров и „Полифония“. Песни пред олтара на времето“, издадена за 50-годишнината от създадената от маестрото Камерна капела „Полифония”. В представянето участва и съпругата на диригента Мариана Къдрева. Маестро Ивелин Димитров е Почетен гражданин на Силистра, избран през 1991 г., припомни тогавашният кмет Георги Балушев.