Тридесет награди общо бяха раздадени на талантливите деца, участвали в дванадесетото издание на Националния ученически конкурс за рисунка, есе и разказ „Дъга на толерантността“, отчетен в Силистра.

Над 70 млади художници и литератори от цялата страна изпратиха своите творби за конкурса, посветен тази година на доброто и толерантността по време на пандемията от коронавируса. Идеята на конкурса бе да провокира мисленето на младите хора, творческата им изява и лична позиция за културата, нравите и бита на отделните етноси в България. Участниците бяха разделени в три възрастови групи – 1-4 и 5-7 класове се изявяваха в изобразителното изкуство, а големите 8-12 клас показаха умения в писането.

Трудното оценяване на творбите стана от жури под председателството на зам.-кмета Мария Недялкова и членове от отдел „Образование“ и Художествената галерия.

При най-малките художници Специална награда бе връчена на Каролина Георгиева от Силистра, а първо място зае Петя Димитрова от Русе. Ромина Димитрова от Силистра грабна първата награда при художниците от 5 до 7 клас. Специални награди за участниците извън възрастовите групи получиха Мартин Филипов, Никол Рашкова, Никола Алексиев и Виктория Валентинова.

В раздела за есета първото място бе присъдено на Аслъ Медун от Земеделската гимназия „Никола Вапцаров“ в село Средище.

Отличените ученици получиха грамоти и ваучери за покупка, а всички останали участници – дипломи за участие, рекламни материали с лого на конкурса и почерпка. Наградният фонд бе осигурен от община Силистра. Израз на уважение към труда и професионализма на учителите, които са стимулирали участието на своите възпитаници, бе благодарственият адрес до всеки един от тях от името на кмета на община Силистра д-р Юлиян Найденов. „Продължавайте да рисувате пъстрия свят, разказвайте за толерантността и показвайте, че светът е за всички! Бъдете добри и толерантни! Следете публикациите в сайта и фейсбук страницата на община Силистра и не забравяйте, че конкурсът се обявява в периода февруари – март! Очакваме Ви и догодина!“, бе призивът на организаторите към всички ученици.