„Ходя из страната, както смятам, че е правилно, заедно с моя екип открито, а не по телефона да кажа този да говори с онзи и да каже на третия да гласува за мен“, това заяви в Силистра кандидатът за президент на БФС Димитър Бербатов. Той добави, че професионалният футбол у нас трябва да се администрира от Професионалната футболна лига.

„И това ще бъде направено. По този начин и аматьорският и детско юношеският футбол, Съдийската комисия, професионалните отбори, треньорските школи, си остават под шапката на БФС, който ще има достатъчно време и средства да помогне на всички тези модели и структури да се развиват“ сподели Бербатов. Според него от най-голямо значение е развитието на детско-юношеския и аматьорския футбол.

Легендата на българския футбол от близкото минало се срещна с представители на отбори от Силистренска област. От около двадесетина тима, играещи в Областното първенство или във „В“ Североизточна футболна група, в залата на „Манежа“ се събраха по-малко от половината. Всички споделиха основните си проблеми, главният сред които е финансовият. „Вие сте тези, които контролирате и тези, които определяте, вие сте органът и властта“, заяви им Димитър Бербатов.

Футболистът определи екипа си – Мартин Петров и Стелиян Петров. „Това са футболни хора, които са се занимавали цял живот с футбол и футболен бизнес. Хора с футболно съзнание, които са в състояние да движат цялата администрация, защото аз не съм в състояние да Ви кажа, че знам всичко и разбирам от всичко в ръководенето на футбола“, сподели Бербатов. Той отново потвърди тезата си, че в бъдещия изпълком на БФС няма да има президенти на футболни клубове, но ще има хора от футболните гилдии, които милеят за футбола и ще взимат точните и правилни решения.

„Професионалната футболна лига трябва да се отдели от Футболния съюз, трябва да си избере председател, който да е член на Изпълкома и да има глас при решаването на проблемите. Присърце ми е детско-юношеският футбол заедно с масовия спорт да се синхронизират, за да може да се преодолее този упадък на масовия спорт, на който сме свидетели сега“, заяви нападателят. В края на срещата си Димитър Бербатов раздаде на силистренските футболни хора декларации в подкрепа на провеждането на извънреден конгрес на БФС през септември. По-късно ще стане ясно, дали местните му колеги ще се отзоват на апела му.