Активистът и журналист от Силистра Димитър Пецов получи голямата награда на “Програма “Достъп до обществена информация” за гражданин, най-активно използвал правата си по Закона за достъп до обществена информация.

През годините и въпреки големия натиск, на който бе подложен неведнъж от силните на деня, Пецов остана безпристрастен стожер над законосъобразността и верен на себе си и своя стил, а именно изнасяне на достоверни факти и изобличаване на незаконосъобразни действия и опити за намеса и облагодетелстване на определени хора в града и в решенията на общинска администрация, , пише в номинацията му.

“Иска се изключителна смелост да бъде връчена тази награда с оглед обстоятелствата. Това е изключителен жест и прецедент, който се надявам да промени нещата. Аз съм убеден, че успехът в борбата с корупцията и лоши практики на местно ниво изисква жертви. В случая всеки даде от себе си, преценил е обстоятелствата. Това е признание за усилието и борбата и не само моята. Но и заради примера, който може да бъде следван по този начин. Смятам, че това ще повлияе да се промени обстановката в България и е лъч за гражданското общество за това, че има кой да го подкрепя. Изключително съм развълнуван и насърчен”, заяви Димитър Пецов.

В началото на май, няколко дни след като отправя въпроси към областната дирекция на полицията в Силистра за анонимен техен дарител, Пецов беше задържан за 24 часа. При полицейска проверка в колата му са открити наркотици. Впоследствие той беше освободен без никакви обвинения.