Уникални фото и видеокадри от изригването на вулкана Гелдингадалсгос в Исландия успя да заснеме дуловчанинът Георги Георгиев.

Младият мъж е племенник на друг известен жител на Дулово – музикантът от „Фанданго“ Йордан Йорданов и от години живее в скандинавските държави. Занимава се с музика, фотография и кино и вече е постигнал творчески успехи от различни кътчета на света. Опитът му помогнал да постигне перфектното качество и зрителен ъгъл в пресъздаването на природната красота на изригващия вулкан, сподели Георги пред „Нова“.

Стремежът да търси нови творчески предизвикателства го изпратил в непосредствена близост до опасната лава и хвърчащи отломки. “След 8 часа преход през скали и мъх успяхме най-накрая да стигнем до мястото на изригване на вулкана Гелдингадалсгос и безопасно да се върнем у дома след общо 12 часа в дивата природа. Успях с дрон да заснема кадрите и да се насладя на тази грандиозна гледка само на метри от избухващия вулкан. Това беше може би най-трудният и изтощителен поход, който някога съм правил в живота си,… заслужаваше ли си? Ще ви оставя да решите това”, написа в социалната мрежа храбрият дуловчанин. Той споделил с всички работата си и не мислел да печели от нея, но мечтата му била да се занимава професионално в този бранш.

През уикенда в зоната били допускани посетители, а исландски учени показали възможностите за приготвяне на скара върху лава. Достъпът до вулкана, обаче вече е ограничен заради висока концентрация на димни частици във въздуха. Изригването на вулканичната система на полуостров Рейлянес продължава. Всяка секунда кратерът бълва между 5 и 10 куб. метра лава, пишат местните медии. В близките дни може би ще видим нови красиви и опасни кадри на добруджанеца от „Края на света“.