След почти тригодишно отсъствие в дигиталното пространство бе възстановен официалният сайт на Доростолска митрополия. Той вече може да се посети на адрес www.dorostolskamitropolia.com.

Сайтът стартира на 3 март и съдържа актуална информация православните празници, предстоящи събития и духовния живот в епархията. Галерията със снимки съдържа ценни кадри от встъпването на Доростолския митрополит в епархията, но постепенно ще бъде обогатяван.

Ценна придобивка за миряните е детският раздел на сайта с молитвеник за най-малките, жития на светци и работилница за светлите християнски празници. Не е пропусната и древната история на най-старата българска духовна твърдина с имената на всичките й водачи през вековете.

Тази година се навършват 20 години от каноничното възстановяване на Доростолската епархия. Това става на 17 декември 2001 г. на Петия църковно-народен събор на Българската православна църква.

На 12 октомври 2003 г. Светият Синод канонически избра Негово Преосвещенство Траянополски епископ Иларион за Доростолски митрополит. Той е духовен водач в епархията до смъртта си през 2009 г. След него 10 години митрополит е Негово Високопреосвещенство Амвросий, починал през лятото на 2020 г. От есента на миналата година негов приемник е митрополит Яков.

Пред медии той сподели, че въпреки пандемичните мерки през годината юбилеят ще бъде отбелязан достойно, за което тепърва се изготвят програма и инициативи.