Тази година през август се очаква и средните месечни температури и месечната сума на валежите да бъдат около нормата, прогнозира Метеорологичната обсерватория в Силистра. Най-ниските температури през месеца ще бъдат между 9 и 14 градуса, а най-високите – между 33 и 38 над нулата.

В началото на месеца, след преминало атмосферно смущение, температурите за кратко ще се понижат, но към 3-4 август отново ще се повишат. Ще преобладава слънчево време. В средата и в края на първото десетдневие се очаква преминаването на атмосферни смущения и на места ще има краткотрайни превалявания, с гръмотевична дейност и относително понижение на температурите.

През повечето дни от второто десетдневие се очаква времето да се определя от област на високо атмосферно налягане. Ще бъде предимно слънчево. Вероятност за преминаване на студен фронт има около средата и края на периода.

През третото десетдневие температурите ще останат близки до климатичните норми, въпреки че през втората половина от периода постепенно ще се понижават. Вероятност за краткотрайни валежи има около 25-ти и в края на месеца.

В Силистренско най-горещо през месеца е било на 20 август 1945 г. – 41 градуса, а най-хладен е бил 29-ят ден от месеца през 1981 г. – 8,9 градуса. Най-много дъжд е паднал през 1972 г. – 148 л/кв. м, а най-малко през 1958 г. – едва 1 л/кв. м. През август 1992 г. също е било сухо с месечна сума на валежа от 1,7 л/кв. м.