В Силистра заработи лаборатория по инвазивна кардиология. Началото бе поставено преди четири години с инвестицията от Министерството на здравеопазването в размер на близо 2 милиона лева. Досега всички спешни случаи, които се нуждаеха от инвазивна диагностика и лечение, бяха транспортирани в посока Русе или Варна.

За пациентите в Силистра ще се грижи външен екип от двама лекари и три медицински сестри, докато бъдат обучени местни кадри. Ръководител е д-р Георги Маждраков, според когото времето е факторът от най-голямо значение за болните.

От първичния медицински контакт до реализиране на проходимост на засегнатия кръвоносен съд са нужни от 60 до 90 минути, сподели и д-р Петя Чобанска, началник на Кардиологичното отделение. Между 300 и 400 са пациентите с кардиологични проблеми, които годишно преминават през силистренската болница и се нуждаят от подобно своевременно лечение. Изграждането на структура по кардиология и прилагането на инвазивна кардиология е голяма крачка напред в лечението на сърдечните заболявания и шанс за живот на стотиците пациенти, постъпващи в болничното заведение, сподели и директорът му д-р Васил Славов.