200 малки „слънца“ преобразиха интериорния облик на Археологическия музей в Силистра. Модерното LED-осветление показва по нов начин артефактите от древното историческо минало на хилядолетния град.

„Това е едно от малките неща, които успяваме сами да си направим, сподели директорът на Регионалния исторически музей д-р Николай Тодоров. Инвестирани са около 1100 лева от бюджета на музея, за да могат посетителите по най-добрия начин да усетят ценността и историческата значимост на предметите, намерени в нашите земи. Новата осветеност на тридесетте витрини в двете зали и съкровищницата, макета на старата силистренска крепост и мраморните и каменни артефакти пресъздават най-точно и най-малките детайли на древността ни“, коментира д-р Тодоров.

Досегашното локално осветление с тела с лампи с нажежаеми жички и луминесцентни „пури“ бе монтирано преди повече от 35 години, каквото бе тогава разбирането и възможностите за тези обекти.

Според специалистите в затворените пространства на музеите е важно да се постигне качеството на естествената светлина, но с изкуствено осветление. Преди известно време беше прието да се използват крушки с нажежаема жичка и халогенни лампи заради тяхното ниско UV-лъчение. Те обаче отделят голямо количество топлина, която може да доведе до повреди по експонатите. Луминесцентното осветление, което е по-студено, обаче има лош индекс на цветопредаване и изкривява цветовата характеристика на обектите. LED-осветлението преобразува 90% от използваната електроенергия в светлина и само около 10% в топлина, което го прави правилният избор на тип осветление.

От правилно организираното осветление на изложби и музеи зависи възприятието на посетителите. Благодарение на имитацията на естествена светлината най-добре се разкрива формата, текстурата и цвета на експонатите. Подчертава се уникалността на всеки експонат, особено на вътрешното пространство, създава се приятна среда за посетителите. Локалното осветление на всеки обект влияе върху емоциите на човека, като го поставя в определена епоха.

Това ще почувстват и посетителите на Археологическия музей в Силистра след пълното приключване на монтирането на новото осветление.