До 160 см падна вчера нивото на река Дунав при Силистра, показа сайтът на Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав. Смята се, че критичното ниво в силистренската акватория е под 120 см.

Нивото на река Дунав спада, но корабоплаването в българския участък е нормално, коментират специалисти. Засега няма образували се прагове по реката, които да затрудняват капитаните на кораби. Опасност от образуване на прагове има в силистренския участък на река Дунав около село Ветрен, в района на остров Чайка и край Тутракан.

Най-ниското ниво на реката край Силистра през последните години бе регистрирано в края на 2019 г., когато то падна до кота минус 6 см под условната нула.

Освен трафика по реката, от ниското ниво страдат и местните рибари, защото рибата търси по-дълбоки места, които са в румънската акватория. Старите речни вълци коментират, че подобна ситуация не е рядкост. В годините назад е имало и по-критично ниски нива и дори било възможно на някои места да се премине пеш до отсрещния бряг.