Продължителните дъждове преди седмица унищожиха почти напълно реколтата от череши в Силистренско. Случилото се не е застрахователно събитие и овощарите ще очакват подкрепа от държавата.

Добра реколта са очаквали тази година Мирослав Черников и колегите му от сдружението, стопанисващо 1000 декари череши в Силистра, но – уви. Дъждовете, започнали в началото на месеца и продължили двадесетина дни са повредили на 100% тяхната черешова реколта. Плодовете са нацепени и няма как да бъдат пуснати на пазара.

Подобно е състоянието и в градините на Димитър Рачев. От 200 дка край тутраканското село Пожарево, ще може да бере череши от около 50 дка – и то след двойно сортиране. Рачев е член на Управителния съвет на „Дунавски овощари“ и коментира, че подобна е ситуацията не само при овощарите в региона, но и в други райони на страната.

Заради увредените на сто процента площи с череши без работа остават и стотици хора, които в други години са наемани на работа в кампанията – това е другото следствие от нанесените от валежите поражения. Щети, които застрахователите няма да покрият, сподели Мирослав Черников. Нацепените череши не влизат в застраховката. Безрезултатни са разговорите със застрахователите от години, коментира и Димитър Рачев. Отказват да покрият такъв риск, допълни той.

Стопаните се надяват единствено държавата да компенсира поне част от загубите им чрез Програмата за пропаднали площи, за да могат да рекултивират градините си и да ги подготвят за догодина. В Силистренско вече стартира и брането на кайсии, което постепенно набира обороти. Засега и собствениците на кайсиеви масиви не смеят да се похвалят с добра реколта, за да не се урочасат с градушки и бури. Същевременно никой от земеделските стопани няма договор за обслужване с метеорологични данни и предупреждения за опасни природни явления, както е било допреди години, по време на АПК-тата и ТКЗС-тата. Днес всички разчитат на многобройните сайтове и електронни медии, които са безплатни.