„8 януари е пробен вариант на професионалния празник на акушерите, Бабинден, а на 21-ви са официалните празници. Тази година, поради грипната епидемия няма да се празнува така масово с широка душа и танци. Празникът ще си остане в нас, той се е доказал се с десетилетия. Трябва да се отдаде необходимото уважение на тези, които работят на предния фронт на живота. Смятам, че е нормално, както всяка една професия, и акушерството и гинекологията да си имат празник“ сподели бившият началник на АГ-отделението в силистренската болница д-р Георги Костов пред журналиста Ирена Маркова от Общинското кабелно радио.

„Категорично не може да се каже, че раждаемостта се увеличава. Има някакъв застой, защото нивата, които бяха преди години никога няма да бъдат достигнати, поради субективни и обективни причини“, смята д-р Георги Костов и риторично пита защо сега се дава приоритет на белодробните заболявания, а други отделения са спрели на практика да работят.

„Ние първо трябва да се научим да живеем със себе си и с околните и след това с вируса, това не сме го постигнали, така че няма да се научим да живеем с вируса…“ споделя д-р Костов и засяга един от основните проблеми в системата на здравеопазването.

„Трябваше ли да дойде вирус, за да се сетим, че липсват кадри в здравеопазването, този проблем съществува от години. Хората искат добри условия за живот и заплащане. Тъжно ми става като гледам как в силистренската болница лекарите работят в условията на вируса за едни 1000 лева, което е смешно. Има отделения където всички работещи са пенсионери и след тях няма кой да дойде. Въпреки всичко ние трябва да живеем живота си, такъв какъвто е, да се обичаме да се почитаме и уважаваме“, каза в заключение д-р Георги Костов.