Д-р Драгостин Драгнев в общопрактикуваш лекар в Дулово със специалност „Обща медицина“. Той от 20 години ръководи една от големите практики в общината с над 3000 пациенти. Имунизационният процес в неговия кабинет започна още в първия ден на масовата ваксинация в страната. Във връзка с многобройните запитвания от читатели, д-р Драгнев обяснява как протича имунизацията и какво трябва да знаят хората, които ще си поставят ваксината.

„Масовата имунизация на пациентите от моята практика започна на 20 февруари с ваксината на “Астра Зенека“. Най-възрастният пациент, на когото сложих първа доза е над 80-годишен, а останалите са на 60-65 години. Всички, които дойдоха още в първия ден на ваксинацията бяха с придружаващи заболявалия – с хипертония, сърдечна недостатъчност, захарен диабет, исхемична болест на сърцето и др., защото това са хора от рискови групи, които трябва да побързат да се защитят от вируса. Сега, след като преминаха първите ваксинирани можем да уверим хората, че самият процес на поставяне на ваксината протича съвсем спокойно.

Какво да очакват гражданите, които влизат за имунизация?

Първо пациентът подписва Декларация за информирано съгласие, с която удостоверява, че е съгласен да получи този вид ваксина. След това разговаряме с него дали в момента има някакви оплаквания. Измерваме температурата и кръвното налягане, извършваме общ преглед и накрая поставяме ваксината. После пациентът изчаква 15 минути след имунизацията, за да се провери дали няма да се появят някакви алергични реакции. Необходимо е да се обърне внимание на хората, че те трябва да пазят това картонче – сертификат, което получават след ваксината. На него са изписани вида на ваксината, номера на партидата й, датата на първата доза и датата с поканата за втората доза, която е около 10-ата седмица след първата.

Преди ваксинацията пациентите не трябва да са употребявали алкохол. Ако в миналото са имали тежки алергични реакции, трябва да уведомят лекаря си.

До вчера /б.р. – неделя/ в моята практика съм записал за ваксинация над 100 пациенти. Преобладаващата част от тях са на възраст между 55 и 80 години. Продължаваме да записваме желаещи и в зависимост от дозите, които ще ни подават от РЗИ, ще изготвяме графиците със списъци. Своевременно ще информираме хората за създадената организация.

Изборът за имунизация е личен акт, но оказва въздействие върху цялото общество. Според мен всички трябва да се ваксинираме, защото имаме ангажимент не само към собственото ни здраве, но и към околните. Така че ангажиментът не е личен, а обществен. Всеки разумен човек трябва да предприеме тази стъпка, за да опази собствените си здраве и живот, както и да защити здравето и живота на хората около него. Ако се ваксинират само 20% от хората, няма да има голям ефект от имунизацията и пак ще напълним болниците.