На 21-вия ден от последното си оповестено заседание на 21 октомври, в сряда Областният кризисен щаб присъствено обсъди актуалната епидемична обстановка в Силистренска област. С участието на всички институции, пряко свързани с борбата с коронавируса бе чут доклада на директора на Регионалната здравна инспекция д-р Теодора Начева.

Разпространението на COV1D-19 в област Силистра се… разраства, бе едно от заключенията в доклада. През настоящата 46-та седмица на пандемията се наблюдава значим ръст – за понеделник и вторник бяха регистрирани 122 нови случая, при общо 166 за предходната седмица. В деня на заседанието нови 43 души се оказаха заразени с вируса, съобщи днес Единният информационен център.

Заразата била повсеместна и дифузна – засегнати били много селища от всички общини, чуха заседаващите. Преобладавали домашните огнища, които били 320, но потвърдени случаи били отчетени и в различни организирани колективи – училища, детски заведения, социални, лечебни и др.

По време на щабното заседание бе цитирана и актуална статистика. До 10.11.2020 г. в област Силистра са потвърдени 688 случаи с COVID-19, най-много в община Силистра – 373, а най-малко в община Кайнарджа – 7. Повече от половината били активни случаи – 385 /65 хоспитализирани и 320 в домашни условия/, 267 излекуваните.

За осемте месеца на кризата в Силистренско са починали 36 души – 5% от заразените. От тях, обаче 10 души – 27%, са умрели само за десетте дни на ноември. Заболеваемост се е качила два пъти за последните две седмици – от 124 на 100 000 души население до 252.

На базата на стряскащите данни в доклада на РЗИ се прави дълбокомисления извод, че „Особено рискова е средата в хранителни и питейни заведения, нощни заведения /които не работят/, обществен транспорт, при клубни мероприятия, организирани празнични и тъжни събития от семеен и обществен характер /дни на села и градове, панаири, юбилеи, рождени и именни дни, годишнини, кръщенета, погребения и др./, както масови събития по различни поводи“.

Вместо със свое решение Областният кризисен щаб просто да забрани или отмени наличието или създаването на „особено рисковата среда“ той апелира за „високо отговорно поведение на всеки, за поведение на споделена отговорност при прилагане на противоепидемичните мерки…“, нещо което за осемте месеца на пандемията се оказа, че на местна почва не вирее.

От подписания по време на заседанието протокол става ясно, че от 12 до 22 ноември се прекратява присъственото обучение в училище за учениците от 5 до 12 клас, като се преминава на дистанционни електронни уроци по използваните онлайн платформи. Няма да се провеждат организирани групови занимания в извънкласните форми за всички възрастови групи, както още в частни и читалищни форми, пенсионерски клубове и в др. подобни структури.

Медии до заседанието отново не бяха допуснати поради превенция от пренасяне на заразата, бе оправданието на щаба. Така силистренци не успяха да получат отговори на много въпроси, по които в социалните мрежи се пишат разнородни коментари.