Коронавирусът пристигна и в Силистра. Семейство – мъж на 71 години и съпругата му на 73 години са установени с опасната болест, съобщи на редовната си пресконференция днес сутринта ръководителят на Националния оперативен щаб генерал Венцислав Мутафчийски.

Двамата са настанени в Инфекциозното отделение на силистренската болница, съобщиха от лечебното заведение. Според кмета на селото Георги Иванов мъжът е англичанин, а жената българка. Пътували до Англия и след завръщането си преди дни са се самоизолирали. Почувствали се зле и са съобщили сами за това. Засега няма информация дали ще бъде въведена карантина в селото. Кметът на община Силистра съобщи, че на жителите на селото ще бъдат раздадени 200 предпазни маски.

Междувременно стана ясно разпределението на лични предпазни средства по регионалните здравни инспекции в страната. 95 шлема са дадени на Силистра. Отпуснати са и квоти за закупуване на маски за специализирания персонал.

Задължението от 31 март да се носят на маски на обществени места, има гратисен период до 00.00 ч. в събота – 4 април, в който хората мога да си закупят маска. От МВР ще уточнят точно къде трябва да се носи тя, но това са обществените места – хранителни магазини, аптеки, болници, градски транспорт, банки, административни приемни.