На 24 юни, сряда, община Силистра, дирекция „Хуманитарни дейности”, отдел „Култура” в партньорство с Регионалния исторически музей, Регионалната библиотека „Партений Павлович“ и народни читалища от общината организират празник „С билки и песни на Еньовден”.

Проявата ще започне със събиране на билки от 6,00 ч. със сборен пункт бензиностанция „Shell“ до ПГМТ «Владимир Комаров», с крайна точка крепост „Меджиди табия“.

Началото на програмата е от 17,30 ч. в Дунавския парк до фонтаните срещу ПМГ „Св. Климент Охридски”. Там ще бъдат разположени щандове с ароматни и лековити билки, ще се демонстрират стари занаяти, ще се представят интересни обичаи. Таланти от различни поколения ще пеят и танцуват за здраве и късмет.

Участници в програмата са ДФФ „Добруджанче“, Фолклорна група „Добруджа“ и Смесен хор „Седянка“ към читалище ”Доростол-1870”, ще се изявят и самодейките от читалищата „Дочо Михайлов 1906” с. Бабук, „Светлина 1906” с. Смилец, ”Възраждане-1940” с. Сребърна, „Иван Вазов 1941“ с. Срацимир, ”Ламбриново-2013” с. Полк. Ламбриново.

За пръв път в празника ще се включат и ученици-членове на учебна компания “Аромат на здраве” и полагащи грижи за “билкова аптека под небето” от Професионалната земеделска гимназия „Добруджа“. Учебната компания, която се грижи за билковата аптека е създадена по Програмата “Учебна компания” на Фондация “Джуниър Ачийвмънт”, с която училището работи от 2 години. Ръководител на учебната компания и преподавател по билкарство е Галина Даскалова.

Регионалната библиотека също ще се включи в празника с материали от фондовете на библиотеката, свързани с билките, билколечението и традициите на Еньовден. Библиотекарки, облечени в народни носии, ще помагат на желаещите да разгледат и прочетат материали от представената колекция на библиотеката.

Организаторите канят силистренци и гостите на града да разгледат занаятите, които са били практикувани от нашите баби и дядовци, да чуят вълшебните мелодии на българския ни фолклор, да минат под Еньовденския венец за здраве.

При лошо време празникът се отменя.