Ритуал по първа копка на строежа на новата черква „Св. Св. равноапостоли Константин и Елена“ се проведе днес в квартал „Деленки“ на село Айдемир. Отец Георги Попов, председател на църковното настоятелство отслужи молебен за безаварийна и спорна работа на строителите.

Духовното средище, чийто първи камък бе положен от митрополит Яков в края на март носи по предварителни изчисления ще струва около 200 000 лева за около 130 кв. метра застроена площ. Основен ктитор е силистренският бизнесмен Тодор Тодоров, който дари първите пари за началото на строежа. В скоро време ще бъде оповестена и банкова сметка, в която да се събира средствата. Очаква се строежът да завърши и новата черква да бъде осветена догодина за Димитровден, сподели кметът на Айдемир Денчо Георгиев.

Както писахме, с построяването на новата черква православните духовните средища в селото ще станат общо четири. Най-старият храм – 271-годишният „Покров на Пресвета Богородица“ се намира в квартал „Татарица“ и е строен от руски бежанци старообрядци през 1750 г. Руски войници са строили и черквата „Света Троица“ в Айдемир. Тя тържествено е осветена от митрополит Григорий на 11 юни 1834 г. в деня, когато тогава се е чествал празника на Света Троица – Петдесетница. В близката до Айдемир местност „Кълнежа“ е единственият манастир в рамките на епархията – „Покров Богородичен“, който е от 90-те години.