Жълт код поради влошаване на времето за Силистренска област обяви Националният институт по метеорология и хидрология.

За трите дни – неделя, понеделник и вторник в Крайдунавска Добруджа се е изваляла месечната норма от дъжд за месец януари, съобщи ръководителят на Метеорологичната обсерватория в Силистра Йордан Чешмеджиев. Най-много, в Дуловско, където средната норма е 45 литра на квадратен метър, са паднали 46 литра, а в Силистра, при норма от 34 литра на квадрат са валели 36 литра. Средно в областта са се излели 41 литра на кв. метър.

Ако валежите бяха от сняг, бялата покривка щеше да бъде точно толкова сантиметра, колкото е бил валежът от дъжд – 1 литър = на 1 см сняг, коментира Йордан Чешмеджиев.

Утре валежите ще спрат, следобед облачността ще намалее. Вятърът ще се обърне от северозапад, температурите ще се понижават и на места в Североизточна България ще прехвърча сняг, прогнозират от силистренската Метеорологична обсерватория. По пътищата са възможни поледици. В четвъртък и петък ще е облачно, студено, на 14-ти на места ще превалява слаб сняг, а на 15-ти преваляванията ще спрат. Вятърът ще е умерен от запад и северозапад. Минималните температурите ще са отрицателни, а максималните около 0 градуса.

През почивните дни и в понеделник облачността ще е променлива, почти без валеж. Понижението на температурите ще продължи.