• Какво ви провокира да се кандидатирате за кмет на община Силистра?
 • Необходимостта властта да се обърне към нуждите на хората. Липсата на алтернатива и коректив на сегашното управление. Резултатът след 8 години управление на ГЕРБ е изолирана и неадекватна на нуждите на Силистра власт, фиксирана в обществените поръчки. Хората не намират решения на своите проблеми, бюрокрацията властва, некомпетентността е стандарт. Намираме се на едно от последните места по средна работна заплата, общината обезлюдява, улиците пустеят, липсват кадри за бизнеса и заедно с това хората не намират работа и препитание. Няма план за управление с краткосрочен и дългосрочен срок и визия за развитие на общината.
  От много години демократично мислещите хора в Силистра не припознават никой от кандидатите. Като общински съветници виждаме хора, които разбират властта като личен бизнес. Ние от Демократична България смятаме, че е наш дълг да осигурим алтернатива на статуквото ГЕРБ, БСП и ДПС.
 • Кои са основните приоритети в управленската Ви програма?
  Задържане и привличане на младите хора чрез широка информационна програма. Нашият красив и спокоен град е чудесно място за създаване на семейство и отглеждане на деца. Предвиждаме мерки за изграждане на повече детски площадки, включително и за деца с увреждания, както и подкрепа за млади семейства. Трябва да се привлекат инвестиции в града ни и това ще стане с ясни правила, помощ от общината за потенциални инвеститори и най-вече да бъдат премахнати на корупционните практики. Смятам, че общината дължи на силистренци прозрачност, отворена към гражданите администрация, електронно управление и яснота при обществените поръчки. Проблемът липса на прозрачност е изцяло решим с електронни инструменти, стига да има политическа воля за това и разбира се, необходимата доза експертиза. Считаме, че съществуват множество практики, които са продиктувани от корупция или от просто от липса на компетентност при осъществяване на административните услуги в община Силистра. Младите трябва да са приоритет номер едно, ако искаме да я има Силистра. Знаем, че те имат нужда от работа, дом и условия за отглеждане на децата си и ще съсредоточим усилията си в тази посока.
 • За да бъдат задържани младите хора са нужни инвестиции и нови работни места, Силистра е един от градовете с най-висока безработица в страната. Можете ли да промените това?
  В нашата програма е предвидено изграждането на Индустриална зона, но и не само това. Идеята, разбира се, не е нова, но просто някой наистина сериозно трябва да се заеме с нейното реализиране. Моделът на Шуменската индустриална зона е изцяло приложим и тук. Просто са необходими усилия, много усилия и разбиране на нуждите на бизнеса – премахване на бюрократични пречки и процедури, приоритетно административно обслужване на инвеститорите, скъсяване на срокове за издаване на нужните документи, електронизация на административните услуги. Такива усилия не виждаме да се полагат от досегашната власт.
 • На какъв екип ще разчитате?
 • Смело мога да заявя, че кандидатите ни за общински съветници са изявени професионалисти, които познават проблемите на града ни. Всеки от тях е успял в своята област. Сред нас има инженери, автомонтьори, юристи, архитект, специалист по климатична техника, художник…Общото между тях е, че всички те са успели и уважавани граждани на Силистра. И най-важното – на тях не им е безразлично бъдещето на града, а това е всъщност политиката – какво да направим утре, след година, така, че да живеем по-добре, ние и децата ни. Част от кандидатите имат ясни политически позиции и силна политическа воля,. но е широко застъпена е и гражданската квота, всъщност точно половината от кандидатите са такива. Смятам, че хората от листата, стъпвайки на богатия си житейски и професионален опит могат да бъдат един силен управленски екип.
 • Кой е най-тежкият проблем, който досегашното управление не можа да разреши?
  След 8 години на власт без опозиция и коректив, настоящото управление на общината е в пълен застой. Властта не вижда нуждите на хората. Дори и днес пропагандата вече тръби за „невероятните“ им успехи, отчитат се асфалтирани улици, ремонти и усвоени десетки милиони. Звучи така, все едно тези хора живеят в друг град. Силистренци обаче виждаме всеки ден, че въпреки тези хвалби, ходим по непоправени тротоари, дишаме мръсен въздух, получаваме бавни ремонти със спорно качество. Работодателите ги няма.
  Парите не стигат до ежедневието на хората, те изтичат другаде защото това не е целта на властта?. Целта е да се отчитат пред партийните фирми, а после част от тези пари да се връщат в партийните каси.
 • Сградата на общината е място където често хората търсят решение на проблемите си. Подготвени ли сте за това?
 • Сега кметът има приемен ден за 2 часа веднъж в седмицата, което не е достатъчно. Това е нещо, което трябва да се промени и гражданите трябва да имат достъп до властта ежедневно. Тези, които искат да са първи сред народа трябва да му бъдат слуги.
  За да могат жителите на общината да получават адекватна помощ при работата си с институциите ние ще предложим да бъде възстановена длъжността Общински омбудсман. Ще направим нужното, гражданите да имат възможност да контролират властта. Ще „осветим“ всеки договор, всеки разход, ще уважим всяко искане за достъп до обществена информация.
 • През последните няколко години един от основните проблеми на Силистра са опашките от товарни камиони в един от най-оживените квартали на града. Как ще се справите с него?
 • Действително това е може би най-наболелият проблем, който трябва да бъде решен незабавно. Денонощният шум на двигатели, газови изпарения и натоварено пътно движение вече стават нетърпими, а местната власт сякаш не вижда или не иска да види този проблем. Ние първи публикувахме частта от програмата си, в която сме предвидили конкретно предложение за решаване на проблема, както и временни мерки.
  Предлагаме да се премести ГКПП извън Силистра и да се изгради околовръстен път на територията на Република Румъния, започващ преди входа на гр. Силистра, вливащ се в съществуващия бетонов път с изход ферибота. Временните мерки включват управление на съществуващия светофар на входа на Силистра от дежурните в ГКПП. Когато има възможност за навлизане на МПС на територията на Румъния, да се подава зелен сигнал и едно МПС да преминава до ГКПП при стриктно съблюдаване от страна на органите на КАТ за спазване на забраната за спиране. По този начин ще се избегне натрупването на колони от МПС в рамките на града.
  Необходими са обаче политическа воля и упоритост за решаването на проблема, но очевидно властта е заета с друго.
 • Имате ли идеи за справяне с мръсния въздух през зимния сезон? Има ли нещо, което може да се направи още тази зима?
 • Аз мисля, че по тази тема сме по-добре подготвени от всички кандидати на тези избори. Преди всичко ние имаме волята за истински промени, без страх, че групи хора ще ни атакуват за тях. В частта на програмата ни ясно даваме приоритетите и мерките, които предлагаме. За да знаят силистренци кога да извежда децата си ще увеличим броя на станциите измерващи чистотата на въздуха, като данните ще се показват онлайн в реално време. Проблем с мръсния въздух има не само през зимата. Необходимо е улиците да бъдат мити периодично, вместо да виждаме това едва в предизборния период. За зимния период в програмата си предвиждаме монтирането на филтри на комините. Те са неколкократно по-евтини от пелетните печки, хората няма да купуват по-скъпите пелети, а ефекта ще бъде същия – ФПЧ ще намалеят драстично.
 • Как финансирате кампанията си?
 • Ще финансираме кампанията си абсолютно прозрачно. Основно със собствени средства и дарения на симпатизанти. Няма да се възползваме от възможностите, които даде законодателят за финансиране от фирми и корпорации. Ще правим такава кампания каквато ни позволяват събраните средства.
 • Защо е важно да се гласува на предстоящите избори?
  Ако повече хора дадат гласа си, контролирания вот ще стане по-скъп и неговият процент ще спадне. Ако всички гласуват инвестицията в ромски платени гласоподаватели ще стане безсмислена. Така че, ако не упражним правото си на вот на най-мажоритарните от всички избори в България, ако се откажем да посочим конкретната личност, която харесваме, има риск да ни управлява най-голямата противоположност на мажоритарния вот по скалата на демокрацията – купеният вот. Хората трябва масово да покажат отношението си към сегашната власт и да изберат следващата. Колкото повече гласували – толкова по-легитимна ще е властта. Иначе рискуваме след изборите да си зададем въпроса – „Кой ги избра тия?”.
 • Вярвате ли в успеха си на тези избори?
 • Ние от Демократична България – Силистра не се плашим от трудни битки. Вярваме в успеха. Съвсем близо сме до онзи момент, в който хора с енергия и познание, опит, твърдост и характер могат да влязат в управлението на общината и така да я изтръгнем от модела на застой. Хората вече не вярват на популизъм и лъжи. Промяната е неизбежна,. ние вярваме, че ще се случи и искаме да бъдем част от нея.