Златко Куртев е юрист и председател на предизборния щаб на Демократична България Силистра. Репортер на „Площад свобода” разговаря с него за плановете на формацията за местния вот.

Ще се яви ли “Демократична България” обединена на местните избори в Силистра?

Трите формации в коалицията – “Движение Да България“, “Демократи за силна България“ и “Зелено движение“ работим заедно в Силистра вече втора година. Бяхме единни по време на кампанията за евроизборите и продължаваме в същия формат и в дух на единомислие.

С каква формула ще участвате?

Ще подредим листата за общински съветници и ще издигнем кандидат за кмет на община Силистра, като спазваме принципа на справедливост, като отчитаме качествата на кандидатите и приноса на партиите членки за града ни. С оглед на укрепване и разширяване на обединението на демократичната общност ще включим в листата и граждански номинации. Ще видите в листата уважавани и почтени силистренци, които не са участвали в политиката, но са осъзнали необходимостта в Общински съвет да влязат хора с мнение и експертиза, които да отстояват интересите на гражданите. Ще насърчим преференциите като подчертаем, че мястото в листата не е определящо.
На изборите ще се явим самостоятелно, като изключваме всякакви варианти за коалиция с партиите на статуквото – ГЕРБ, БСП и ДПС.

Кога се очаква да обявите кандидатурите си за кмет и общински съвет?

Очаквам това да се случи съвсем скоро. Искаме да предложим на нашите съграждани една различна и подготвена алтернатива. Предвид очакваните и до болка познати кандидатури, Демократична България има отговорността да обяви истинска подготвена алтернатива за древен град като Силистра.

Каква ще е платформата ви, на какво ще заложите?

Ще предложим решения. Няма да се задоволим само да критикуваме властта за нерешените проблеми на Силистра, а ще предложим решения на проблеми, които властта замита под килима от години.

Доволен ли сте от управлението на общината в последните години?

Местната власт показа, че не желае да се заеме дори с най-належащите проблеми като борбата с комарите през лятото и почистването на снега през зимата. Закъснелите действия срещу нашествията от комари, бяха взети едва когато обществеността се възмути и започнаха протести. През зимата опесъчаването след поледицата през януари, започна едва когато Окръжна прокуратура Силистра напомни с твърд тон на властта, кой носи отговорност за безопасността на гражданите. Вече трета година няма решение и на проблема с опашките от тирове в града ни. Незаинтересованост, ако трябва с една дума да охарактеризирам отношението на местната власт към проблемите на хората.

Властта постоянно тръби за „невероятните“ си успехи, отчита улици, сгради, тротоари, усвоени стотици милиони. Тези пари обаче не стигат до ежедневието на хората, защото това не е целта на управляващите.

Ще дам пример с идеята да се премахнат чинарите по ул. „Симеон Велики“, за да бъдат посадени други дървета. Очевидно е, че в тази идея няма житейска логика – да се премахнат здрави дървета, за да се засадят други здрави дървета?!? Следователно целта е друга, а не осигуряването на зелена среда на гражданите.
ГЕРБ дойдоха на власт с обещание за „прозрачно управление“, в Силистра обаче виждаме точно обратното. Станахме свидетели как един наш съгражданин осъди общината 4 пъти за отказ на достъп до обществена информация. Това говори за страх и чувство на вина в управляващите.

От кого ще търсите подкрепа?

Ще трябва да се подкрепим взаимно. Ще видите в листата широко застъпена гражданска квота – това сме ние – силистренци, осъзнали, че не можем безучастно да наблюдаваме лошото управление. И тъкмо поради това ще участваме, за да внесем нужната отговорност и експертиза в управлението на общината. Очаквам всички свободни и мислещи силистренци да гласуват. Важно е, необходимо е – апатията и незаинтересоваността ни са причините довели до това управление. От всички, които желаят промяна. Сега е много важно да си отговорим на въпроса какво искаме да променим. На изборите на 27 октомври имаме възможност да дадем началото на различно, отговорно и разумно управление.