Първото „присъствено“ събитие по отбелязване на историческа годишнина се проведе в Силистра по повод Деня на Ботев и загиналите за свободата на България знайни и незнайни герои.

По традиция венците и цветята си на признателност силистренци, представителите на държавната и местна власти и някои партии, положиха пред паметника на Стефан Караджа. Присъствие в паметния ден регистрираха и институциите от сферата на културата, както и силистренското Военно окръжие.

В програмата на събитието, организирано от община Силистра, Общинския комитет „Васил Левски“ и Общинския клуб „Христо Ботйов“ прозвуча слово на кмета д-р Юлиян Найденов. „Днес е ден за размисъл и човешко съпричастие. Ден на национална гордост, почит и достойнство. Христо Ботев – великият поет, революционер и хуманист е символ на национална доблест. Неговите идеали, неговото блестящо и пламенно слово са ни необходими и днес“, заяви пред обществеността силистренският градоначалник.

Ботевото стихотворение „Молитва“ изпълни емоционално второкласникът Никола Куртев, а тематичните мелодии на Градския духов оркестър допълниха тържествеността на събитието. Почетният караул пред паметника бе от представители на Клуб “Млади възрожденци” в СУ “Никола Вапцаров” с ръководител Лиляна Николова. По подобен начин денят в прослава на въстаници, войници и офицери от народни бунтове, регионални и световни войни бе отбелязан с ритуали в почти всички населени места в област Силистра, включително и в тези от тях, в които има паметници на поета революционер – Тутракан, Проф. Иширково и др., на съратници на Ботев и неговата чета – от Ястребна и Смилец. В читалища и библиотеки денят бе уважен с изложби от постери и книги на патриотична тематика.