Уникални печатни първи издания от богатия си фонд показва за пръв път Регионалната библиотека „Партений Павлович“ в изложба по повод 200-годишнината от рождението на създателя на българската националнореволюционна идеология Георги Сава Раковски /14 април 1821 – 9 октомври 1867/.

Изложбата е подредена на първия етаж в библиотеката и може да се разгледа до 30 април 2021 г. Сред експонатите са произведения от богатото литературно наследство на писателя и поета Георги Раковски, факсимилета на издавания от него вестник „Дунавски лебед”, писма от 1862 г., изпращани до пълномощници на революционера, които трябвало да събират средства за създаване на българска легия в Белград.

Представени са и ценни издания от старопечатния фонд на библиотеката – „Горски пътник” /1857 г./, и „Показалец или ръководство как да се… издирят най-стари черти на нашего бита… ” /1859 г./ и др. Изложбата показва портрети на Раковски, произведения, посветени на великия революционер, който през целия си живот с оръжие и перо се бори за освобождението на България.

„Българска аритметика” от 1856 г., „Българо-френски речник” от 1873 г., „Венец азбучний” от 1855 г. и още старопечатни книги съхранява в Златния си фонд Регионалната библиотека в Силистра. „Венец в короната” са трите книжки първо издание на легендарната „Горски пътник” на Георги Раковски. Една от книгите е наследство от първата библиотечна сбирка в града, а другите са дарения – от Пирин Бояджиев и от наследници на починал силистренец, разказа завеждащият отдел „Комплектуване и каталогизация” в библиотеката Светомира Вачева.

Общо 79 са най-старите книги, съхранявани при строги условия в силистренския храм на книгите и повечето от тях са открити сред хилядите печатни издания, дарени на културното средище, допълни Вачева. Те са печатани преди 1878 г. и почти всички са първи издания. Допреди години броят им бил по-малък, но през последните 10 години значително се увеличил. Причината е тъжна и прозаична. Повечето от редките издания са били семейна реликва и са се пазили по наследство в старите силистренски родове. Промените през последните години, обаче изгониха младите от града, а техните близки самотни постепенно си отидоха от белия свят. Обикновено внуци и правнуци продават домовете на дедите си и даряват семейната библиотечна сбирка на града без да имат представа какво има в нея. Така ценните екземпляри стигат до Регионалната библиотека и заживяват нов живот, професионално обгрижени и ценени. Всички са обработени с формалинов разтвор и съхранявани в пластмасови пликове, макар, че трябва да са в контролирана среда при температурен и влагов режим, но такава техника в Силистра все още няма.

Преди четвърт век книгите бяха евтини, хората имаха средства и си купуваха редовно четива с различна тематика. По дарените томове си личи и какъв е бил човекът, какво го е интересувало, дори какъв характер е бил, споделя познавачът на книгите Светомира Вачева. Средно годишно в библиотеката като дарения постъпват около 10 000 тома литература и тази бройка е стабилна през годините. Освен частни, дарители са и институции от властта, посолства, фирми, Националната и други библиотеки, много български издателства.

От дарените книги след прецизен подбор в силистренската библиотека остават около 35% от томовете. Обикновено 20% са вече физически негодни, а останалите се разпределят по училищни, читалищни и други библиотеки в областта, обясни Вачева.