На 13. 10. 2020 г. от 17: 00 часа в Художествена галерия Силистра ще бъде открита изложба с на художника Илю Станчев, по повод 90 години от рождението му. В експозицията са включени творби от личната колекция на дъщерята на автора и творби от фонда на галерията в областта на портрета, натюрморта и пейзажа.

Илю Георгиев Станчев е роден на 13 октомври 1930 г. в с. Сърнец, обл. Добрич. До 3-ти клас е учил в румънско училище. От малък умее и обича да рисува. Завършва гимназия в гр. Силистра. Отбива военната си служба в гр. Кюстендил като художник в гранично поделение. Заживява в гр. Тервел, където създава и семейство. Започва работа в читалището на града като ръководител на кукления театър, като преди това е завършил национален курс по ръководство на куклени театри.Кандидатства в Художествената академия, профил Скулптура, но малко не му достига за приема.

От 1962 г., заедно със семейството си, живее и работи в гр. Силистра. Един от основателите е на самодейния куклен театър тук. За дейността си като сценограф в театъра има много отличия за читалищна и културно – масова дейност. По-късно работи като художник в няколко предприятия в града.От 1974 г. до пенсионирането си през 1986 г. работи като художник – изпълнител в Кукления театър Силистра.

Проектирал е и изпълнявал множество декори и кукли за театралните постановки, както за театъра в Силистра, така и за почти всички куклени театри в Североизточна България – градовете Варна, Добрич, Разград, Шумен, Русе.Член е на Местната група на Съюза на българските художниците. Като живописец рисува най-вече портрети на свои близки, на колеги и др., рисува пейзажи и натюрморти. Участва със свои творби в много художествени изложби, организирани в Силистра и съседни градове. В последните си години рисува по свой си стил и икони.Оставил е своя следа в културния живот на града ни, уважаван от своите колеги художници, артисти, други творци и обикновените граждани.*Художествена галерия – Силистра