В условията на епидемична ситуация, която променя плановете на много хора за пътувания, интересна изложба в Регионалната библиотека „Партений Павлович” ни повежда на „екскурзия“ с книги и магнити. Експонирана във фоайетата на библиотеката, изложбата включва книги от библиотечните фондове, пощенски картички и около 300 магнита от почти всички континенти.

Специалистите са избрали красиви издания, посветени на пътешествия – енциклопедии, атласи, справочници. Те предоставят ценна информация за интересни дестинации и съдържат многобройни цветни снимки. Изложбените витрини са структурирани по дестинации – пътувания в България, в други страни, романтични, кулинарни пътешествия и т.н.

Библиотечните документи за най-великите пътешественици напомнят за големи географски открития, но и разкриват човешки истории на триумф и успех. Такива са книгите за Ернесто Магелан, Христофор Колумб, Джеймс Кук, Франсис Дрейк. Представени са съвременни експедиции и приключения, идеи за пътувания, космополитни градове и недостъпни планини, далечни морета и загадъчни светове. Втората секция на красивата изложба включва колекция от най разпространените сувенири – магнитите и пощенски картички с изгледи от различни страни. Магнитите библиотекарите са си набавяли при свои пътувания или са подаръци от приятели. Идеята за изложбата е вдъхновена от спомени и преживявания, и мечти за следващи пътувания. Най-много са магнитите от България и съседните държави – Румъния, Турция, Гърция, Сърбия. Много от малките сувенири са украсени с типичните за съответните държави символи – гербове, знамена, други пресъздават пейзаж или част от историята, бита, културата на града или държавата, от която идват. Сред експонатите има и обемни магнити – къщичка от Шварцвалд с работещ часовник, изображение на църковния храм „Свети Сава” в Белград – най-голямата функционираща православна църква в света, магнит със символа на Париж – Айфеловата кула.