В Регионалната библиотека ”Партений Павлович” в Силистра бе открита изложбата „В творческия свят на Бернадет Легет”. Бернадет Легет е ирландка, която живее от 13 години в село Българка. Занимава се с благотворителност към бедни деца и желае да се ангажира с други благотворителни каузи.

С декупаж се занимава от 3 години. За Бернадет това е хоби, с което рециклира стари предмети и им дава нов облик и красота. Обича да работи със стари предмети като чайници, тигани, консервни кутии, чинии, буркани, стари книги и други предмети, като използва салфетки, цветни хартии, парчета дънков плат, дантели, брокат и мъниста.

Изпод нейните ръце предметите оживяват в различни цветове, птици, цветя, животни, пеперуди – къщички за птички и кукла от хартия /техника буук фордърс/, стенни несесери за съхранение на четки и грим, закачалки за ключове, поставки за цветя и други.

Изложбата е подредена на първия етаж в РБ ”Партений Павлович” до 29 октомври.

Декупажът е не е просто хоби за прекарване на свободното време, но истинско изкуство, което се състои в даването на нов живот на предмети от всякакъв вид. С тази техника може да се украсяват най-различни повърхности. Декупажът има древен произход и е имал своя възход през 17-ти век в Европа! Думата декупаж означава „изрязвам” или казано с други думи създаване на колаж или хартиена апликация. Тази техника в действителност е за украсяване на предмети от дърво, стъкло, метал и керамика, като се използват отпадъци от хартии, салфетки и дори парчета плат. Така изрязаните изображения се поставят на мебели, предмети и аксесоари за дома като се дава нов живот и интересен облик на старите предмети.