За рязко влошаване на времето в Североизточна България предупреждава Метеорологичната обсерватория в Силистра. Утре валежите ще обхванат целия район, възможни са и по-значителни количества. Със силен вятър от север-северозапад ще прониква студен въздух и температурите през деня ще са по-ниски от сутрешните. В началото валежите ще са от дъжд, във вътрешността на Североизточна България бързо ще се примесват и ще преминават в сняг, ще се образува снежна покривка. В Силистренско са възможни навявания по пътищата.

Във вторник облачността за кратко ще намалее, във вътрешността на района до слънчево. След това, през периода 1-3 декември облачността ще е променлива. Поради ниските температури в сутрешните часове по пътищата ще има заледявания. Очаква се понижение на температурите с около 10 градуса, минималните във вътрешността ще спаднат до минус 5 – 0, максималните ще са от 0 до 2 градуса. На 3 декември слабо ще се затопли.

На 1 декември ще е ветровито, на 2 и 3 вятърът постепенно ще отслабва. На 4 и 5 декември вятърът ще се ориентира от югоизток и ще се усилва, във височина ще прониква по-топъл въздух, ще има разкъсана ниска облачност, във вътрешността е възможно да превали дъжд. Температурите и минималните и максималните ще продължат да се повишават.

От Агенция „Пътна инфраструктура“ апелират шофьорите, на които им предстои пътуване, да тръгват с автомобили с подходящи гуми, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, да спазват необходимата дистанция и да не предприемат резки маневри. Блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за зимни условия, затруднява пътуването на всички останали шофьори и работата на снегопочистващата техника.

Областните пътни управления следят метеорологичните прогнози по райони и ще предприемат обработка на настилките.

В поддържането на 20 000 км републикански пътища през зимните месеци ще участват около 3000 снегопочистващи машини – снегорини, техника за разпръскване на пясък и т.н. По опорните пунктове има инертни материали за обработка на настилките.