Традиционната акция на полицията “Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!” се провежда в страната в периода септември – октомври, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Силистра.

Дните 15 – 22 септември са обявени за Седмица на детската пътна безопасност, а Денят на превенцията – 21 септември, за Ден без загинали на пътя. През тази година на национално ниво те ще преминат под наслов „Лесно е да спасиш живот! Просто спазвай правилата!“ в контекста на Дните на безопасността на ROADPOL.

Статистиката сочи, че от началото на годината до 13 септември в Силистренско са регистрирани 13 пътнотранспортни произшествия с участието на 15 деца. Няма загинали, 5 деца са леко ранени. Три от децата са участвали в автопроизшествията като пешеходци, а по 6 – като водачи и пътници.

И тази година служители на дирекцията са извършили охранителни проверки в сградите на учебните заведения и оглед на сигнализацията с пътни знаци и маркировка, уличното осветление и предпазните огради в районите около тях. Създадена е организация за засилен полицейски контрол в районите на училищата, особено в началото и края на учебния ден. Ще се следи за спазване на ограниченията на скоростта и за безопасното пресичане на децата и техните придружители. Планирани са системни проверки в питейни и увеселителни заведения за контрол по спазване изискванията на Закона за закрила на детето за пребиваване на малолетни и непълнолетни в тях и продажба на алкохол и тютюневи изделия на деца. По график и през тази учебна година ще продължи изнасянето на беседи по пътна безопасност от полицейски служители.