Силистренският живописец Йордан Кисьов е носителят на Националната награда за живопис “Владимир Димитров – Майстора” за 2020 г, съобщи БТА. Победителят беше обявен днес – 139-ият рожден ден на Майстора, от председателя на Съюза на българските художници Любен Генов на официална церемония пред галерията “Владимир Димитров – Майстора” в Кюстендил.

“Тази награда ме задължава много да продължа по пътя си, независимо дали е прав или крив. Всеки път има и криволичения, има разклонения, кръстовища и отбивки, но е ясен – той е напред, пък да става каквото ще”, каза след награждаването си Йордан Кисьов.

Националната награда е учредена от община Кюстендил, Министерството на културата и Съюза на българските художници. Носителят й получава статуетка, изработена от скулптура Кирил Матеев, 5000 лева от община Кюстендил и 2000 – от Министерството на културата.

Наградата съществува от 1973 г. до края на 80-те години на миналия век, след което е възстановена през 2012 г. Тя се присъжда всяка година на един български художник за изключителните му постижения в изобразителното изкуство през изтеклата година. От 2013 г. насам с престижната награда са отличени Андрей Даниел, Свилен Блажев, Ивайло Мирчев, Станислав Памукчиев, Николай Майсторов, Анета Дръгушану, Захари Каменов, Елица Тодорова.

По традиция награденият от предходната година показва изложба в деня на обявяването на следващия носител на наградата. В залите на галерията днес беше открита и изложба на Елица Тодорова, която показва най-новите си творби. Догодина своя изложба в галерията ще подреди и силистренецът Йордан Кисьов

В галерията са подредени и представителната постоянна експозиция с творби на Майстора, изложбата “120 години от рождението на Асен Василиев” и експозиции с творби на Николай Дюлгеров и Стоян Венев.

По-късно днес участниците в честването посетиха къщата-музей “Владимир Димитров – Майстора” в с. Шишковци. Бяха поднесени цветя пред паметника на художника.